Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Υπόθεση "μελομακάρονο"


Το μελομακάρονο είναι ένα από τα γλυκά που μαζί με τον κουραμπιέ και τις δίπλες, σηματοδοτούν με την έλευσή τους την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Πρόκειται για γλυκό με ωοειδές σχήμα, που βασικά συστατικά του είναι ζυμάρι και λάδι, περιχυμένο με μέλι και πασπαλισμένο με καρύδι
Στο άκουσμά του φέρνει στο νού τη γλυκύτητα του μελιού και ταυτόχρονα τη νοστιμάδα μιας μακαρονάδας. Ψάχνω εδώ και αρκετή ώρα στο διαδίκτυο την ιστορία προέλευσης της ονομασίας, μα δεν βρίσκω κάτι. Ρώτησα και μερικούς και σημείωσα μία απάντηση "τα μελομακάρονα τα λέμε έτσι γιατί ακολουθούμε τη συνταγή της ζύμης για τα μακαρόνια, αλλά προσθέτουμε και μέλι". Μπορεί αυτή η αυθόρμητη σκέψη να έχει μέσα της και μία δόση αλήθειας. Υπόσχομαι να το ψάξω τις επόμενες μέρες.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση σε αυτή τη λέξη είναι η μοναδική αντιφατικότητά της. Ξέρουμε καλά ότι θα φάμε πρώτα το φαγητό και μετά το γλυκό. Δεν τα τρώμε ποτέ ταυτόχρονα, ούτε ανακατεμένα
Η αντιφατικότητα αυτής της λέξης, στο άκουσμά της πάντα, μου δίνει την αίσθηση ενός ριζοσπαστισμού. Το μοτίβο πρώτα αλμυρό, μετά γλυκό, πότε το ένα και πότε το άλλο, ποτέ ανακατεμένα και τα δυο, είναι βαθύτατα συντηρητικό.
Και πραγματικά πιστεύω ότι αυτήν την παράξενη εποχή που οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της κοινωνίας επιδιώκουν να καταστείλουν με τη βία την ορμητικότητα και να εγκλωβίσουν την σκέψη του πολίτη στη μίζερη καθημερινότητα, ένα μελομακάρονο με προκαλεί να φωνάξω δυνατά:
ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ!
by Mar

Δεν υπάρχουν σχόλια: